Начало › Още за ... › Екзотика › › Намеко

Намеко

20.02.2009 | Коментари (0)

Фолиота намеко (Pholiota nameko) е много популярна в Япония, нарежда се веднага след шийтаке и зимната припънка. Годишното й производство достига 40 хил. тона. Тя е с отличен вкус и качество. Според китайските учени фолиота намеко има определено значение и в медицината.

Тя е разпространена в районите с прохладен климат в Китай, Тайван и на островите в Северна Япония. Среща се обикновено върху широколистни пънове и трупи в умерените гори на Азия, по-специално в буковите и дъбовите гори.

У нас от рода Фолиота са установени около 20 вида, някои от които са отровни. Повече от 10-15 години в Европа и САЩ са провеждани опити за нейното отглеждане. Създадени и внедрени в производството са щамове на тази гъба.

Устройство

Гугличката на гъбата е с големина от 3 до 8 см, а по форма полукълбовидна и с нарастването на гъбата става плоска. Повърхността на гугличката е покрита с оранжева слуз, първоначално гъстокапсулираща гъбния завръз, по-разреждаща се, когато гъбата узрява, оставяйки хлъзгава повърхността на гугличката. Пластинките са жълти, след това с напредването на възрастта стават кафяви. Спорите са канеленокафяви, елипсовидни, малки. Характерното е, че може да образува спори директно върху мицела.

(снимка) Чувствителна е към чистотата на въздуха

Биологическите изисквания на гъбата са в зависимост от етапите на развитие. Оптималната температура за растеж на мицела е 24-29ºС, оптимална влажност на въздуха 95-100%. За образуване на гъбите температурата се понижава на 10-15ºС, а за растежа на плодните тела е необходима температура от 13 до 18ºС, а за формиране на плодните тела осветлението да е от 500 до 1000 лукса. Гъбата е чувствителна към чистотата на въздуха. За образуване и растеж на плодните тела е необходимо от 4 до 8 пъти на час проветряване на въздуха в гъбарниците.

Отглежда се върху трупчета или стърготини

Съществуват два метода за отглеждане на фолиота намеко:

- екстензивен - върху трупчета и клони от широколистна дървесина, както това е при шийтаке и кладница, и

- интензивен метод. При интензивната технология се използват дървесни стърготини от дъб, елша, бор, кедър. Препоръчва се към дървесните стърготини да се прибавят 10-20% оризови трици, за да се обогати субстратът.

За производствени съдове се използват пластмасови бутилки или полипропиленови кесии, които издържат автоклавиране.

Гъбите фолиота намеко се продават в прясно състояние. Подходящи са за приготвяне на различни ястия - от пържени до супи. Гъбата е апетитна, хрускаща и с вкус на ядки.

20.02.2009, ст.н.с. Йордан КОСТАДИНОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Трюфели
Трюфелите (Tuber) са гъби с незаменими кулинарни и вкусови качества. Те се консумират от човека от дълбока древност. Трюфелът е лесно смилаем и с добри диетични стойности. Той е богат на ароматни вещества. Продукцията на трюфелите е най-скъпа в сравнение с тази на другите култивирани гъби.

Трюфели
Трюфелите (Tuber) са гъби с незаменими кулинарни и вкусови качества. Те се консумират от човека от дълбока древност. Трюфелът е лесно смилаем и с добри диетични стойности. Той е богат на ароматни вещества. Продукцията на трюфелите е най-скъпа в сравнение с тази на другите култивирани гъби.

Зимната припънка е храна и лекарство
Зимната припънка се отглежда основно в страните на Далечния Изток. В Япония производството й се е превърнало в своеобразна домашна индустрия. Годишно световното производство на гъбата е около 230 хил. тона. Гугличката на зимната припънка е жълтеникава, а по средата жълто-кафява, с диаметър от 2 до 10 см.