Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Хубавият разсад - обещание за плодородно лято

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято

27.01.2009 | Коментари (0)

Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се отглежда, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури в оранжерии. Много важно е в тези помещения да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества. Градинарят трябва добре да познава изискванията на растенията, които ще отглежда. Особено важно е да се избере най-подходящия  сорт.

Семената да са здрави и качествени

Януари е месецът, когато започват сеитбите на основните зеленчукови  култури - домати, пипер, патладжан, по-късно и на краставиците. Трябва да подготвите предварително торопочвената смеска, в която ще се засяват семената. Нужно е тя да е пълноценна и богата на хранителни вещества, за да се развиват нормално младите растения.

Семената, които ще засявате трябва да са от лицензирана фирма. Ако използвате собствени семена, не пропускайте предварително да ги обеззаразите. А ако са ви останали семена от предишни години, добре е да знаете, че доматите и пиперът запазват кълняемостта си 4-5 г., а  патладжанът и краставиците - 5-6 г.

В зависимост от вида и едрината на семената те се засяват на различна дълбочина - доматите и пипера на 1-2 см, краставиците - на 3-4 см.

Топлината е необходимото условие за всички жизнени процеси в растението. Всеки вид има определени изисквания към топлината, даже и през отделните фази на развитие. Най-благоприятната температура, за да поникнат семената на топлолюбивите зеленчуци, е 25-30 градуса, а след това тя трябва да е с 3-4 градуса по-ниска. Този момент е критичен за зеленчуковия разсад, който се отглежда в парници. При понижаване на температурата резервните хранителни вещества се използват главно за развитието на кореновата система. 

Ако след поникването температурата е висока, особено при оскъдна светлина, хранителните вещества се изразходват за засиленото дишане на растенията и корените изостават. Така кълновете се изнежват. Понижената температура, с осигурена достатъчна светлина, трябва да се поддържа 2-3 дни след поникването на растенията.

Важно условие при сеитбата е да използвате точно сеитбената норма, за да получите редовен посев. От гъстия разсад не се  получават очакваните резултати. Важно също така е и да осигурите на растенията необходимата им хранителна площ.

27.01.2009, Диди ИВАНОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Зеленчуковите култури се поливат сутрин
Едно от най-важните агротехнически мероприятия при отглеждане на зеленчуците е напояването. То се прилага по два начина - повърхностно и подпочвено. Към повърхностното напояване спадат гравитационното напояване, дъждуването и капкуването. При гравитационното напояване и дъждуването е добре поливането да става в хладните часове на деня - сутрин до 10 часа, привечер или през нощта.

През февруари засейте пипера, пикирайте през март
За да отгледате ранен пипер в градината си, трябва да произведете разсад за него. От едроплодните дълги пипери, подходящи за такова отглеждане са сортовете Златен медал, Албена, Бяла капия, Люлин, Сиврия, от едроплодните широки можете да използвате сортовете Калинков 800/7, Бял калинков, а от дребноплодните - Джулюнска шипка, Пловдивска шипка.

Още за зеленчуковите разсади
При нашите климатични условия зимните месеци и началото на пролетта са неблагоприятни за отглеждане на топлолюбиви, зеленчукови култури. Периодът успешно се използва за производството на разсади на закрито, където лесно се създават оптимални условия за развитие. Разходите и семената са по малко; грижите са по ефективни; скъсява се срока на узряване и се удължава беритбения период. Най често за любителските зеленчукови градини се приготвя разсад, предназначен за средно-ранно производство. Практика е в личното стопанство да се използват семена от стари сортове, с много добри вкусови качества но с по нисък добив и неустойчивост на основните болести. Полагат се много грижи, окопаване, поливане, пръскане, но въпреки всички усилия, средства и време, крайният резултат често е незадоволителен.