Начало › Още за ... › Любопитно › › Мелотрията ражда мини-краставици

Мелотрията ражда мини-краставици

16.03.2019 | Коментари (0)

Грапавата мелотрия (Melotria Jacobra) е малко позната у нас. Тя се отнася към семейството на тиквените. Разпространена е предимно в Африка. Това е тревисто едногодишно растение, което расте до дължина 30 м. Листата й са триъгълни, остри, меки и грапави. Растението цъфти в яркофълти цветове. Мелотрия се отглежда главно за озеленяване. Растението бързо се разпространява и със своите къдрави мустачки лесно се закрепя на всевъзможни опори. Тя прилича на умалена краставица. Но печели пред нея с много плюсове - може да декорира градината ви, защото едва в късна есен губи зеления цвят на листата си, силният й ръст позволява да си направите жив плет, като я привържете към опора, а плодовете са ядивни и вкусни. Те се малки - 1,5-2,5 см, със светло зелен цвят, имат вкус на краставица, въпреки, че твърдата й кожа придава кисел оттенък.

Мелотрията може да се отглежда на балкона или под прозореца. Не изисква голям обем почва, затова ще расте и в саксия. Като култури от семейството на тиквите, тя предпочита светли участъци.

Най-добре е да я отгледате от разсад. Лесно свиква с ново място, но предпочита лека и плодородна почва. Мелотрията обича водата, но не бива да се прекалява. Устойчива е на вредители и болестите не я поразяват.

16.03.2019, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Латинката – красива и... пикантна
Красотата й е завладяваща, а ярките цветове и нежни листа внасят бодрост и оптимизъм на терасата или в градината. Родината на това прекрасно растение е Америка, но е толкова обичано, че много хора го приемат за традиционно българско.  Цъфти дълго и се гледа лесно - една от най-хубавите комбинации за любителите на цветя.

Трънката гони грипа
Който изяде първите три цветчета на трънката, няма да боледува цяла година. Това гласи народното поверие. И с право. В различни рецепти са включени също плодчетата, листата и корените на това растение. Плодовете се берат напълно узрели, след това се сушат на слънце. Изсушените трънки са почти черни, със синкав оттенък.