Начало › Растения › Отглеждане › Размножаване › › Ходжовото лале се мести през три-четири години

Ходжовото лале се мести през три-четири години

19.09.2008 | Коментари (0)

Фритилария империалис, позната у нас като ведрица или ходжово лале, е ефектен и моден жител на градините. В почвата растенията образуват едри луковици, съставени от множество бледожълти крехки люспи, без покривна обвивка. Стъблата са 60-80 см високи, покрити с широко ланцетни, приседнали листа. На върха им се оформя розетка от по-дребни листа. Под тази кокетна розетка в кръг са наредени нависнали надолу по десетина цвята с форма на камбанка. От основата им се отделя на едри капки много нектар, поради което някъде у нас наричат растението "пикльо". Цъфти през април-май.

От този вид са създадени няколко сорта, сред които най-известни са Максима Лутеа със златистожълти цветове, Ауреа - с яркооранжеви и Рубра с наситеночервена багра.

Растенията трябва да са на лека, пропусклива, но богата на хранителни вещества почва. Предварително мястото трябва да е наторено с разложен оборски тор, защото растенията престояват на едно място по три-четири години.

Подхранва се само в случаите, когато растенията са слаби. Използват се смесени и разтворени във вода азотни, калиеви и фосфорни торове в доза 30 г в 10 литра вода. 

Най-добре е през три-четири години луковиците да се изваждат и да се разделят. Прави се веднага, след като стъблата изсъхнат. Извадените луковици се съхраняват на сухо проветриво място, настанени в сандъчета с влажен пясък.  Особено по-дребните, останали на открито, бързо изсъхват и загиват.

Фритиларията се засажда през есента. Много красиви комбинации от ходжово лале се оформят с брунера, незабравки и различни видове седуми.

19.09.2008, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

В северна България баклата се сее до март
Баклата (Vicia faba L.) е едногодишно растение от семейство Бобови. Тя е използвана в зелено и зряло състояние още от древните египтяни, римляни и гърци. В години на неплодородие, баклата, грахът и лещата са били основна храна на бедстващото население. Нейното значение постепенно намалява след въвеждането на картофите и фасула. Днес баклата се отглежда в доста ограничен размер, предимно като много ранна зеленчукова култура.

Колко време расте разсадът
Много зеленчукови култури се отглеждат чрез предварително производство на разсад. Колко време обаче отнема от семената да се развият млади растения, готови за настаняване на постоянното им място. Значително голямата разлика в продължителността на отглеждане на разсада при посочените култури се дължи на биологичните особености на вида и типа на култивационните съоръжения.

Семената кълнят на сянка, разсадът живее на слънце
Сега е времето, когато се отглежда разсад за домати и краставици в оранжерии. Семената се засяват в обеззаразени дървени сандъчета, дълги 50 см, широки 35 см и дълбоки 10 см. Съдовете трябва да са на поставки, за да нямат пряк допир с почвата в оранжерията, за предпазване от евентуални зарази. Първоначално се засенчват, докато поникнат семената, за да не "изгорят".