Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Вкусната дебелана

Вкусната дебелана

04.09.2018 | Коментари (0)

За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни и празници. В момента има купища тикви на пазара, но скоро ще намалеят. Така че още от сега си струва да се замислим как да ги запазим в добро състояние до зимните празници.

Тиквите, които ползваме за домашни цели, са белите и мускатните (цигулки). Те са силно топлолюбиви и светлолюбиви растения , като от семейството най-топлолюбива е мускатната тиква. Младите растения са чувствителни и към слабите пролетни слани. Затова, ако искаме да отглеждаме тикви, трябва да им определяме слънчево място. Голямата им листна маса, която образуват по време на вегетацията ,пък изисква да има и добро напояване, но почвата не трябва да се преовлажнява, не понасят и висока въздушна влага. И засушаването е вредно, тогава завръзите окапват и плодовете загрубяват. Много вредно им се отразяват и суховеите. Най-добре се чувстват на дълбоки, рохкави, влагоемни, въздухопропускливи и богати с хранителни вещества почви. Това са богатите наносни, глинесто песъчливи и черноземни почви със запазена структура. Сбитите и студени песъчливи почви не са подходящи за отглеждането им. Много добре реагират на торенето с оборски тор, както и от минералните торове с фосфор и калии, които повишават добива и тиквите зреят по-рано.

Тиквите се берат, когато голямата част от листната маса засъхва. За съхраняване в прясно състояние тиквите се подбират добре узрели, откъснати с дръжка, без наранявания по кората. Набраните тикви се нареждат на слънчево място за доузряване, лагеруване. Най-трайни са жълтите тикви с твърда кора.  Нареждат се върху царевичак, покриват се, по-добре в помещение, и се пазят от измръзване. От белите тикви за предпочитане е сортът Бяла тиква 48/4, който е много добивен, със сиво-бели, едри, плоскокръгли плодове. Месестата част е дебела, оранжево-жълта, печена или варена е много вкусна. Сортът Ракета също е от бялата тиква, плодовете са малко удължени, сиво-бели, с дебела оранжева месеста част, с отлични вкусови качества, печена или варена. Сортът е високодобивен и добре се съхранява през зимата. От мускатната тиква най-добър е сортът Мускатна 51-17.Плодовете са едри, крушовидни с оранжево-жълта кора. Месестата част е оранжева, крехка, богата на каротин, опечена е много вкусна.

За съхраняване белите тикви, които имат  по-тънка кора, и мускатните тикви се нареждат върху етажерка в два - три реда в помещение с температура от 1 до 14 градуса и относителна влажност на въздуха 70%. При застудяване трябва да се покрият със слама или други материали, защото не понасят ниски температури. Разбира се, в малки количества някои домакини предпочитат да си нарежат тиква на парчета, да ги поставят в найлонови пликчета и да ги замразят във фризер, където ще дочакат времето за тиквеник или друга консумация.

04.09.2018, Донка ПЕТКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.