Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Бамята се сее, когато акациите цъфнат

Бамята се сее, когато акациите цъфнат

30.04.2018 | Коментари (0)

Българката знае да приготвя различни вкуснотии от това зеленчуково растение. Не е трудна за отглеждане. Трудностите идват с беритбата. Плодовете се ядат млади и недоразвити и трябва да се берат през ден или всеки ден. Точно си направете сметка на колко площ да я засеете, така че набраното количество да се използва в кухнята или за преработка без остатък.

Бамята е много топлолюбива. За да поникнат нормално семената, почвата трябва да се е загряла до 15 градуса. Градинарите сполучливо са свързали срока на засяването й с цъфтежа на акациите. Тогава средната температура на въздуха е около 20 градуса, което ще рече, че и почвата вече е затоплена.

Непосредствено преди засяването трябва да оформите бразди на 50 см една от друга. Те ще служат и за напояване. Семената слагайте по 3-4 в  гнезда, отстоящи на 25-30 см едно от друго. След заравянето семената трябва да се окажат на 3-4 см дълбочина.

Може и да не оформяте предварително бразди, а да очертаете редовете с канап и триъгълна мотичка, отваряйки дълбока до 3-4 см браздичка. В нея ще посеете ръчно семената. По-късно в междуредията ще отворите поливните бразди. Когато растенията образуват 2-4 листа, окопайте. Следващото окопаване ще направите, когато развият 6-8 листа. Тогава ще проредите растенията в гнездата или по реда, където растат нагъсто. През юли ще берете първите плодове, но най-много са те през август и септември, та чак до първата слана.

30.04.2018, Тома ХРИСТОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.

Вкусната дебелана
За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни...