Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Копривата пазете във фризер

Копривата пазете във фризер

06.04.2011 | Коментари (0)

За да е достъпна копривата през всяко време на годината, то можете да използвате няколко метода - изсушаване, консервиране, замразяване.

Копривата не трябва да се суши на слънце, иначе ще загуби голяма част от своите полезни вещества. Вместо откритата слънчева светлина можете да използвате навеси или сушилни. Трябва да берете копривата по време на цъфтежа, като отрязвате с нож или сърп и я оставяте на слънце за няколко часа, за да не пари. След това се откъсват листата от стеблото с ръце и се поставят на сенчесто място за изсушаване. Изсъхналите листа е най-добре да бъдат съхранявани в добре проветряеми, сумрачни, сухи помещения. Така можете да съхранявате сухата коприва до 2 години.

Най-добре е да използвате замразена или консервирана коприва, особено в кулинарството, тъй като сушената коприва до известна степен губи своите вкусови качества.

Замразяването и консервирането на копривата трябва да стане веднага след като сте я набрали. За да не се изгорите, когато я миете, то сложете си ръкавици на ръцете. След това трябва да я сложите в пакетчета и да я поставите във фризера. Ако искате да я консервирате, то трябва да я стерилизирате в буркан. Напълнете бурканите с нарязани листа коприва, като плътно наредите листата, докато не се появи сок и не се запълни буркана. След това затваряйте бурканите и ги поставете в хладилника или в мазето.

06.04.2011, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Лимоните стоят в хладилник до 6 месеца
Лимоните и портокалите ще се съхранят свежи, ако ги намажете с растително масло, поставите ги в целофанов плик и ги държите в прохладно място. Можете да съхраните лимоните по следния начин.

Съхранете кивито
Кивото има приятен освежаващ вкус и съдържа 10 пъти повече витамин С от лимона. От особено значение и ензимът актинидин, който спомага за за усвояването на белтъка в червеното месо от човешкия организъм.

Подправки цяла година
Зелените подправки се съхраняват по два начина: консервирани и сушени. Изсушаването на подправките е най-лесният, удобният и нетрудоемък начин за съхраняване на копър, магданоз, целина в домашни условия.