Начало › Материали на месеца › Статии от потребители › Още за зеленчуковите разсади

Още за зеленчуковите разсади

02.03.2016 | Коментари (0)

При нашите климатични условия зимните месеци и началото на пролетта са неблагоприятни за отглеждане на топлолюбиви, зеленчукови култури. Периодът успешно се използва за производството на разсади на закрито, където лесно се създават оптимални условия за развитие. Разходите и семената са по малко; грижите са по ефективни; скъсява се срока на узряване и се удължава беритбения период. Най често за любителските зеленчукови градини се приготвя разсад, предназначен за средно-ранно производство. Практика е в личното стопанство да се използват семена от стари сортове, с много добри вкусови качества но с по нисък добив и неустойчивост на основните болести. Полагат се много грижи, окопаване, поливане, пръскане, но въпреки всички усилия, средства и време, крайният резултат често е незадоволителен.

Има няколко условия, които трябва да се изпълнят за да се получат качествени растения и добри добиви: задължително да се подберат обеззаразени семена с доказан произход; да се спазват сроковете на сеитба и засаждане; температура извън посочените граници за отделните видове, висока почвена влажност или голяма солева концентрация както и обилното подхранване с азот водят до поява на сечене по разсада; отглеждането при повишена температура и засушаване е причина за “лъжливо сечене”; трябва да се познават изискванията на отделните зеленчукови видове към топлината и влажността; да не се пропуска постепенното адаптиране и закаляването на растенията преди разсаждане.

Домати

При сеитба е необходимо влажността на почвата да е около 100% от ППВ, а след поникване да се поддържа в граници 75-80% ППВ. За да няма нарушения във водния режим до фаза начало на поникване може да се използва полиетиленово покритие. Оптималната температура за поникване на семената е в граници 22–25°C. В последствие се понижава до 19°C като през нощта е с около 4°C по-ниска. Температурата на почвата до поникване на растенията трябва да е между 18°C и 20°C. Пикирането на разсада се извършва във фаза кръстосване в подходящи съдове, които да осигурят пространство за добро развитие на кореновата система. При отглеждане температурата трябва да е около 20°C през деня и с 3°C – 4°C по-ниска през нощта. Не трябва да се пренебрегва закаляването на растенията. Преди засаждането температурата на въздуха и почвата се понижава като стремежът е постепенно приспособяване към условията на отглеждане. Когато при пикиране и разсаждане е извършена поливка в кореновата шийка и температурата на почвата е по ниска от 15°C, вкореняването на растенията е със забавени темпове и може да се получи сечене по разсада. Редовното проветряване е жизнено необходимо при отглеждането на качествен разсад. Хранителната среда трябва да съдържа достатъчно (не прекомерно) количество минерални вещества (фосфор и азот), които да подпомогнат формирането на съцветия.

Краставици

Семената трябва да отговарят на нормалните сертификационни стандарти. Обеззаразяването на семената, съдовете и почвата е необходимо мероприятие за предпазване от развитие на болести и неприятели. Разсадът се отглежда без пикиране, като сеитбата е в пластмасови саксии, на дълбочина 3–4 cм. Поливането трябва да е с вода, с температура около 22°C. При сеитба, както и при доматите, се поддържа почвена влажност близка до 100% от ППВ. Оптималната температура за поникване на семената е около и малко над 24°C като след поникване се понижава до 20°C при слънчеви дни и около 17°C в облачни дни и през нощта. Температурните колебания са неблагоприятни и са предпоставка за развитие на болести по краставичните разсади. Температурата на почвата е между 18–20°C, а влажността 75-80% от ППВ като не трябва да се допуска засушаване. Преди засаждане е важно закаляването на разсадите, редовното проветряване, понижаването на температурата и влажността. Ако е необходимо растенията се подхранват с минерални торове.

Пипер

При сеитба на семената на пипера се поддържа почвена влажност около 100% от ППВ. За да не се допусне засушаване както при доматите, до начало на поникване се използва полиетиленово покритие.Оптималната температура за поникване е около 22°C като по късно се понижава до 19–21°C през деня и 16°C през нощта. Почвената температура е между 18–20°C, а влажността около 75-80% от ППВ. Пикиране на разсадите се извършва във фаза кръстосване в обеззаразени съдове. Поддържа се температура около 24°C през деня и с 3°C –4°C по-ниска през нощта. Преди засаждане температурата на въздуха и почвата се понижава за постепенно адаптиране на растенията към условията на средата. Когато по време на пикиране и разсаждане е извършена обилна поливка около самата коренова шийка на растението и температурата на почвата е под 15°C, вкореняването на растенията е много бавно и се получава сечене по разсада. Обръща се внимание на редовното проветряване на оранжерията. Когато смеската за пикиране на разсада е недостатъчно богата на хранителни вещества, е необходимо подхранване с минерални торове. Оптималното фосфорно и азотно ниво в ранните фази от развитието на разсада са необходими, за да се формират максимум цветове и плодове.

Тиквови култури

Сеитбата се извършва в пластмасови съдове с диаметър 10-12 см на дълбочина до 4 см. Напояването се извършва със затоплена до 22°C вода като влажността е близка до 100% от ППВ. Семената поникват при температура около 24°C, след се понижава до 20°C през деня и с няколко градуса по малко през нощта. Трябва да се избягват температурните колебания. Оптималната температура за почвената смес е 18–20°C. За закаляване две седмици преди засаждане растенията се поставят при условия на ограничена влажност, по ниска температура и редовно проветряване. Изоставащите растения се подхранват с минерални торове. При ранно производство на дини присаждане върху устойчиви подложки е препоръчително.

Зелеви култури

Зелевите култури обикновено се отглеждат от разсад или чрез директна сеитба.
До поникване на семената се поддържа температура 18–20°C. При масово поникване, температурата се понижава с 4–5°C, за да се получи по-качествен разсад. Повишена възприемчивост към сечене по разсада имат прехранените с азот растения. За добро закаляване, 12 дни преди засаждане, растенията се отглеждат при ограничена влажност, проветряване и по-ниски температури. Оптималната температурата за субстрата е 18–20°C, а влажността около 80% от ППВ.

Лукови култури

От луковите култури основно празът се отглежда чрез разсад на открити лехи. Използват се обеззаразени семена и почвени смески. Основните грижи включват поддържане на оптимална влажност на почвата, подхранване и плевене (плевелната растителност пречи на растежа; растенията остават тънки, етиолират и добивът им е минимален). Готовият разсад е с дължина около 30 cм и диаметър до 9 мм.

02.03.2016, Надежда ШОПОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар