Начало › Още за ... › Любопитно › › Честит Първи март!

Честит Първи март!

01.03.2015 | Коментари (0)

Празнуването на първия ден от месец март е изконна българска традиция. Това е денят, в който закичването с мартеници на всички близки и приятели е своеобразен ритуал за предаване на различни благопожелания и най-вече наричания за здраве и късмет. Усуканите бял и червен конец символизират връзката между духовното - бога (белия цвят) и материалното - живота  - раждането и смъртта (червения цвят). Ето защо с този магически амулет ние се предпазваме от дебнещото ни зло и преодоляваме трудните дни на прехода от студената и мрачна зима към пъстрата и свежа пролет.

Част от обичаите за деня включват палене и прескачане на огньове, за да се мине през пречистващата сила на пламък  от една страна, и гонене на  змии и гущери, като символи на тъмната страна на живота от друга. Жените не перат и не простират бели дрехи, за да е предпазено домакинството от слани и градушки. На този ден не се тъче и вари нищо, за да не пада гръм.

Усмихнете се за празника, приятели, за да ни се усмихне и Баба Марта!

01.03.2015, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Латинката – красива и... пикантна
Красотата й е завладяваща, а ярките цветове и нежни листа внасят бодрост и оптимизъм на терасата или в градината. Родината на това прекрасно растение е Америка, но е толкова обичано, че много хора го приемат за традиционно българско.  Цъфти дълго и се гледа лесно - една от най-хубавите комбинации за любителите на цветя.

Мелотрията ражда мини-краставици
Грапавата мелотрия е малко позната у нас. Тя се отнася към семейството на тиквените. Разпространена е предимно в Африка. Това е тревисто едногодишно растение, което расте до дължина 30 м. Тя бързо се разпространява и със своите къдрави мустачки лесно се закрепя на всевъзможни опори.  Растението цъфти в яркофълти цветове.

Трънката гони грипа
Който изяде първите три цветчета на трънката, няма да боледува цяла година. Това гласи народното поверие. И с право. В различни рецепти са включени също плодчетата, листата и корените на това растение. Плодовете се берат напълно узрели, след това се сушат на слънце. Изсушените трънки са почти черни, със синкав оттенък.