Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Морковите се съхраняват под земята или в торби

Морковите се съхраняват под земята или в торби

23.09.2010 | Коментари (0)

Морковите са зеленчук, които съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А. За да запазите морковите така, че да ги ядете сурови и свежи през зимата, трябва да знаете, че колкото по- бавно растат те, толкова по-дълго можете да ги запазите. Времето за узряване на моркова е средно 120 дни. При изваждането на морковите използвайте права лопата или друг инструмент. Почистете ги от листа и пръст, но не ги измивайте. Те се съхраняват в ровници, широки 1 м и дълбоки 50 см. Нареждат се свободно на пластове до повърхността на почвата. Всеки три реда се разделят чрез насипване на слой умерено влажен пясък или лека песъчлива почва. Пясъкът изолира отделните пластове от кореноплоди, поглъща излишните водни капки от повърхността им и спомага за намаляване действието на болестотворните микроорганизми. При отрицателни температури морковите се повреждат. Температурата в ровника трябва да се поддържа от 1 до 5 оС. Повишаването дори с 1 оС е сигнал, че започва гниене. Незабавно ровникът се открива и кореноплодите се преглеждат. По този начин наредени, морковите могат да се съхраняват до април.

При съхранение в избени помещения морковите трябва да бъдат поставени в касетки или щайги, които се нареждат върху стелажи. Температурата на помещението трябва да е около 0 оС, а влажността 96 %. В никакъв случай не бива да се допуска замръзване.

Морковите могат да се съхраняват и в надупчени полиетиленови торби. В резултат на дишането на морковите и различната пропускливост на пластмасата за отделните газове се получава саморегулираща се газова среда със съдържание на 16% кислород и 5% въглероден двуокис. Това съхранение следва да става при температура от 0 до 1оС.

Най-бързият и лесен начин на съхранение на моркови в домашни условия е чрез замразяване във фризер. Замразени зеленчуците запазват повече от витамините си. Подбират се млади кореноплоди с още крехка сърцевина. Нарязват се на кубчета или на кръгчета. Измиват се и се нареждат в полиетиленови пликове. Замразяват се и се съхраняват във фризера при температура минус 5оС. Там те могат да престоят до 8 месеца. Веднъж замрени, морковите не се замразяват отново, защото се променя структурата им и се загубва хранителната им стойност. При приготвяне на супи и други ястия морковите изобщо не се размразяват и направо се пускат в съдовете до пълното им сваряване.

23.09.2010, Елисавета ИЛИЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.