Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Как прясното зеле да ни радва по-дълго

Как прясното зеле да ни радва по-дълго

23.09.2010 | Коментари (0)

Високото съдържание на хранителни вещества, великолепните вкусови качества, както и лесното му съхранение, правят бялото зеле една от културите с високо стопанско значение у нас. Богато е на аминокиселини, захари, минерални соли и витамини.

Най-благоприятно е зелето да се консумира в прясно състояние, тъй като при топлинна обработка то бързо губи значителна част от полезните си съставки. Трябва да се знае също така, че в целите или разрязаните наполовина зелки, съдържанието на витамин С е около 1,5 пъти по-високо, отколкото при нарязаните на дребно.

Правилните методи на съхранение водят до намаляване на дишането на зелето. Това е много важно, тъй като ускореното дишане води до ускореното разваляне на зеленчуците. За да си осигурите по-добри резултати при съхранение, е необходимо главите да се съберат малко преди да узреят. Те ще запазят зеления си цвят за по-дълго, в сравнение с тези, които са прибрани от полето напълно узрели. Също така важно е зелето да се прибира преди обвивните му листа да започнат да губят светло-зеления си цвят. След прибиране на зелето от полето е необходимо незабавно да охладите зеленчука и да осигурите относителна влажност поне 90%. Влажност на въздуха по-ниска от 80% ще доведе до загуба на влага и нетипично сбръчкване на главите.

Установено е, че витамините и каротина се запазват в най-голяма степен, ако зелето се съхранява на хладно. Най-добри резултати се получават при съхранение на главесто зеле в избени помещения при температура 0O C, като не бива да се допускат големи температурни амплитуди. В избените помещения зелките се подреждат накуп с изрязания кочан надолу. Ако относителната влажност е ниска, намокрянето на пода в помещението дава добри резултати.
Най-добре е да съхранявате зелето самостоятелно. Никога не го дръжте заедно с плодове и особено с ябълки, защото отделяният от тях етилен води до обезцветяване на зелето. Преди съхранение всички мъртви, повредени или заразени листа трябва да бъдат премахнати, тъй като заболяването може да се разпространи и по другите глави.

Зелето може да запазите и в домашния хладилник. Съхранявайте го обвито в найлонова торба в отделението за зеленчуци. По този начин се ограничава достъпът на въздух, което редуцира дишането и забавя развалянето. Найлоновата опаковка предпазва от проникването на повърхностната влага в главите, като по този начин предотвратява разпространението на плесени. От друга страна му помага да запази своята вътрешна влага, без която зелевите листа губят плътността си и започват да омекват. Съхранявани по този начин свежите, току-що откъснати от градината зелки, ще се запазят за около две седмици.

Важен момент от съхранението на зелето е, че то губи своята свежест много бързо, когато главата се нареже. Затова нарязаното зеле е необходимо да се използва в рамките на деня. Ако се нуждаете само от половината глава, поставете остатъка в найлонова торба и напръскайте с вода върху отрязаната страна. Затворете торбата и поставете в хладилник. По този начин отрязаната част ще се запази още няколко дни.

Ако искате да съхраните зелето за по-дълго, го измийте и нарежете на едри парченца. Бланширайте за 2 минути във вряща вода, след това подсушете и охладете. Пакетирайте в херметически затварящи се кутии и пристъпете към замразяване. По този начин зелето ще се запази за повече от 1 година, но веднъж размразено е подходящо само за готвене.

23.09.2010, Александра ЖИВКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.