Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Вкусен праз през зимата

Вкусен праз през зимата

21.09.2010 | Коментари (0)

Празът е ценен източник на хранителни вещества, минерални соли и витамини (витамн А и С). Те се намират главно в лъжливото стъбло, което образува и заради което се отглежда. Важна негова съставка е фосфорната киселина, необходима за човешкия организъм. Предимство на праза е, че при правилно съхранение съдържанието на витамин С се увеличава.

В зависимост от свежестта, празът може да бъде съхраняван в хладилник от 5 до 15 дни. Той отделя миризма, която може да се приеме от други хранителни продукти във вашия хладилник, поради което е необходимо да го опаковате преди съхранението му, така че да запази влагата и аромата си. Не го мийте. Оформете плоски правоъгълни пакети, за да пестите място. При съхранението на праза са подходящи и пластмасови съдове, като порциите не бива да надвишават 1 кг. Съхранявайте го в отделението за зеленчуци във вашия хладилник преди да пристъпите към готвене.

Ако искате да съхраните праза за по-дълго, можете да го замразите. За целта отстранете външните листа и измийте лъжливото стъбло. Отстранете зелените пера и ги подгответе за готвене или за краткотрайно съхранение в хладилник. Лъжливото стъбло на праза се нарязва на шайби с дебелина около 1 см и се бланшира за около 2 минути. Така приготвените шайби се охлаждат за 3 минути в студена вода. За да пристъпите към предзамразяване, подредете вече охладения праз на пластмасов поднос и го поставете във фризера за 30 минути. След това поставете замразения праз във полиетиленови пликове и го върнете обратно във фирзера. Обработен по този начин праза има съхраняемост 6 месеца.

Можете да съхранявате праза и в избени помещения или на балкона. За целта празът се почиства като се подрязва кореновата му система и краищата на листата, след което се опакова във вестници (по няколко стъбла във връзка), на височината на лъжливото стъбло. Така оформените пакети се нареждат в кутии, като е необходимо да  наредите праза възможно най-изправен. На дъното на кутиите се поставя чист речен пясък (10-20 см), който по време на съхранението периодично се навлажнява.
Празът може да презимува и в градината без да се повреди. За тази цел се избират сухи и защитени места. Насипете почва около растенията и я покрийте с дебел слой слама или друг вид мулч. В много мразовити дни, покрийте праза, за да не измръзне.

21.09.2010, Алекс ТОДОРОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.