Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Вкусен праз през зимата

Вкусен праз през зимата

21.09.2010 | Коментари (0)

Празът е ценен източник на хранителни вещества, минерални соли и витамини (витамн А и С). Те се намират главно в лъжливото стъбло, което образува и заради което се отглежда. Важна негова съставка е фосфорната киселина, необходима за човешкия организъм. Предимство на праза е, че при правилно съхранение съдържанието на витамин С се увеличава.

В зависимост от свежестта, празът може да бъде съхраняван в хладилник от 5 до 15 дни. Той отделя миризма, която може да се приеме от други хранителни продукти във вашия хладилник, поради което е необходимо да го опаковате преди съхранението му, така че да запази влагата и аромата си. Не го мийте. Оформете плоски правоъгълни пакети, за да пестите място. При съхранението на праза са подходящи и пластмасови съдове, като порциите не бива да надвишават 1 кг. Съхранявайте го в отделението за зеленчуци във вашия хладилник преди да пристъпите към готвене.

Ако искате да съхраните праза за по-дълго, можете да го замразите. За целта отстранете външните листа и измийте лъжливото стъбло. Отстранете зелените пера и ги подгответе за готвене или за краткотрайно съхранение в хладилник. Лъжливото стъбло на праза се нарязва на шайби с дебелина около 1 см и се бланшира за около 2 минути. Така приготвените шайби се охлаждат за 3 минути в студена вода. За да пристъпите към предзамразяване, подредете вече охладения праз на пластмасов поднос и го поставете във фризера за 30 минути. След това поставете замразения праз във полиетиленови пликове и го върнете обратно във фирзера. Обработен по този начин праза има съхраняемост 6 месеца.

Можете да съхранявате праза и в избени помещения или на балкона. За целта празът се почиства като се подрязва кореновата му система и краищата на листата, след което се опакова във вестници (по няколко стъбла във връзка), на височината на лъжливото стъбло. Така оформените пакети се нареждат в кутии, като е необходимо да  наредите праза възможно най-изправен. На дъното на кутиите се поставя чист речен пясък (10-20 см), който по време на съхранението периодично се навлажнява.
Празът може да презимува и в градината без да се повреди. За тази цел се избират сухи и защитени места. Насипете почва около растенията и я покрийте с дебел слой слама или друг вид мулч. В много мразовити дни, покрийте праза, за да не измръзне.

21.09.2010, Алекс ТОДОРОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.