Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Как да съхраним тиквите

Как да съхраним тиквите

25.10.2014 | Коментари (0)

 Тиквите на пръв поглед тиквите да изглеждат здрави, но за да ги запазите за по-дълго време, трябва да ги съхраните при подходящи условия. При по-висока температура те бързо омекват и се скапват, а при по-ниска могат да замръзнат и развалят.

Изберете зрели, здрави тикви, без механични повреди и натъртвания. Поставете ги в избени помещения, наредени без да се допират една с друга върху суха слама, скари, етажерки. Температурата на съхранение следва да бъде 10-12ºС, а  относителната влажност – 65-70%. Периодично ги преглеждайте подредените дебелани. Забележите ли по някои от тях загнивания или други повреди, веднага ги отстранявайте и своевременно оползотворявайте. Ако спазвате тази технология, ще имате здрави тикви до края на януари.

25.10.2014, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.